Historiikki

Vuosina 1896-1966 Matasaaressa toimi Mataskärin ruotsinkielinen kansakoulu. Insinööri Edvin Bergroth lahjoitti Mataskärin vuonna 1907 Svenska folkskolans vänner nimiselle järjestölle. Koulutoimen lakattua, Espoon ruotsinkielisen seurakunnan silloinen kirkkoherra Helge Bäck otti yhteyttä järjestöön ja ilmoitti, että seurakunta olisi kiinnostunut leirikeskuksen perustamisesta alueelle. Jotta kiinteistö voitiin ostaa, perustettiin Mataskärstiftelsen r.s. –niminen säätiö, joka hallinnoi kiinteistöä. Vuonna 1968 Mataskär ostettiin lahjoitus- ja lainavaroin. Toiminnan pyörittämistä varten perustettiin yhdistys nimeltään Mataskärsällskapet r.f.

Ensimmäinen leiri pidettiin toukokuussa vuonna 1969. Espoon ja Kauniaisten ruotsinkieliset seurakunnat ovat kohta 40 vuotta pitäneet leirejä Matasaaressa.

Pian kävi kuitenkin ilmi, että vanha koulurakennus ei riittänyt majoittamaan kaikkia leiriläisiä joten majoitustiloja rakennettiin rannan läheisyyteen vuonna 1977. Toinen uudisrakennus Matasaaressa on kappeli, joka valmistui vuonna 1993.

Leirikeskuksessa järjestetään nykyisin rippikoululeirejä, lapsi- ja diakonialeirejä. Espoon ja Kauniaisten seurakunnat ovat etusijalla varausten suhteen. Keväisin, syksyisin ja talvisin leirikeskus voidaan vuokrata myös ulkopuolisten käyttöön, kuten esim. kurssien, kokousten ja leirien pitopaikaksi.